Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Proeftuin thermoplastische composieten

Looptijd: van 1 mei 2015 tot 31 oktober 2021

De beperkte en onzekere beschikbaarheid van grondstoffen, vraagt wereldwijd om een oplossing. In de proeftuin thermoplastische composieten (TPC) wordt onderzocht op welke manier deze duurzame en relatief goedkope kunststof kan worden ingezet.

De kunststof van de toekomst
Thermoplastische composieten, ook wel de kunststof van de toekomst genoemd, is een extreem sterk en lichtgewicht kunststof. Het is een, met vezels versterkte, kunststof die door verhitting een andere vorm kan aannemen. Dit houdt in dat de kunststof recyclebaar is.

Opengestelde innovatieomgeving
Initiatiefnemer van de proeftuin is het onderzoekscentrum Brightlands Materials Center, gevestigd op de campus. Het centrum investeert in verwerkings- en onderzoeksapparatuur en het stelt deskundigheid en bedieningspersoneel ter beschikking. Binnen deze open-innovatieomgeving kunnen bedrijven technologische en innovatieve producten ontwikkelen en testen.

Samen staan we sterk
De toepassing van TPC ontwikkelt zich razendsnel. Zo wordt onder andere beoordeeld of TPC bruikbaar is voor de automotive industrie en luchtvaart. Maar er wordt ook onderzocht of het nog op andere vlakken toegepast kan worden. Veel Nederlandse bedrijven willen hierin koploper zijn. Met het in gebruik nemen van een proeftuin wordt in Zuid-Nederland de samenwerking tussen bedrijven bevorderd, met als doel hun concurrentiepositie te versterken.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen