Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Proeftuin thermoplastische composieten

Looptijd: van 1 mei 2015 tot 31 december 2020

Het proeftuinproject Thermoplastische Composieten heeft als doel om de samenwerking tussen bedrijven in Zuid-Nederland te bevorderen, waardoor de concurrentiepositie van deze bedrijven wordt versterkt. Daarvoor wordt op Brightlands Chemelot Campus een open-innovatieomgeving gecreëerd voor het ontwikkelen en testen van technologische en vernieuwende producten.

Initiatiefnemer van de proeftuin is het onderzoekscentrum Brightlands Materials Center, gevestigd op de campus. Het centrum investeert in verwerkings- en onderzoeksapparatuur en het stelt deskundigheid en bedieningspersoneel ter beschikking.

Bedrijven uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland en Brightlands Materials Center in Sittard-Geleen werken samen aan toepassingen van ‘thermoplastische composieten’, extreem sterke en stijve kunststoffen.  Deze ‘kunststof van de toekomst’ is superlicht , sterk en stijf, maar ook duurzaam, recyclebaar en relatief goedkoop. In de proeftuin wordt onderzocht en getest waar het materiaal allemaal voor gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor auto’s, of vliegtuigen.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen