Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Prototopia

Looptijd: van 1 oktober 2018 tot 1 oktober 2021
Plattegrond van de locatie van het project

Indietopia zet zich sinds 1 april 2014 in voor het belang van game-ontwikkelaars in Noord-Nederland. Na meer dan drie jaar succesvol werkplekken te hebben geboden aan meerdere game-ontwikkelaars, heeft Indietopia de bestaande industrie in Groningen Stad helpen groeien van acht startups naar 24 startups door het voeren van gezamenlijke acquisitie, het aanbieden van betaalbare werkplekken en informele coaching vanuit Indietopia zelf. Echter heeft Indietopia moeten concluderen dat de diensten onvoldoende zijn om game-ontwikkelaars te helpen in deze uitdagende groeimarkt. Bij de eerder genoemde 24 startups blijkt dat ze nog steeds worstelen met het behalen van goede resultaten door een gebrek aan bedrijfskundig inzicht en de ontbrekende middelen voor het inzetten van goede apparatuur.

De accelerator van Indietopia pakt het gebrek aan bedrijfskundig inzicht aan en de proeftuin zorgt voor toegang tot gespecialiseerde apparatuur. Het opzetten van de proeftuin Prototopia en deze koppelen aan de accelerator is daarmee een logisch vervolg in het dieper ondersteunen van de Noord-Nederlandse game-industrie en het helpen van de jonge startups in deze branche.

Prototopia wordt een fysieke proeftuin binnen de startup scene van Het Kwadraat (startup-verzamelpand in Groningen stad) waar apparatuur staat voor het ontwikkelen van virtual, mixed en augmented reality, voor het ontwikkelen voor Sony Playstation, Microsoft X-box en Nintendo Switch en voor het ontwikkelen van (serious) game-specifieke hardware middels 3d-printer, laser-snijder, CNC-frees en printplaat-ets-machine.

Binnen de proeftuin Prototopia kunnen de game development startups laagdrempelig, onder begeleiding, met apparatuur die normaal voor hen te duur is om beschikking over te hebben, werken aan innovatieve prototypen waardoor de kans groter wordt voor deze startups succesvol de markt betreden en gaan groeien.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen