Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Rayon Like PET

Looptijd: van 11 december 2008 tot 31 december 2012

Het project behelst het ontwikkelen van een alternatief voor rayon.  Rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose, is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Ondanks dat de grondstof voor rayon een natuurproduct is, is het 19e eeuwse productieproces ernstig vervuilend. Rayon wordt gebruikt in de bandindustrie, namelijk voor het ontwikkelen van “Run on Flat banden”. Dit zijn autobanden waarop doorgereden kan worden als ze lek zijn.   Recentelijk heeft één van de consortiumpartners, namelijk Applied Polymer Innovations Emmen B.V. (API) een uitvinding gedaan waarmee een nieuw zeer sterk en hoge temperatuur bestendig polyestergaren ontwikkeld is dat de eigenschappen heeft om te kunnen worden gebruikt in een Run Flat autoband. In dit project zal deze uitvinding doorontwikkeld worden.   Het project is onderverdeeld in de volgende fasen:   1.      RLP garen en weefsel ontwikkelen en testen; 2.      Polymeer specificatie ontwikkelen en testen; 3.      RLP autobanden ontwikkelen en testen (indoor en outdoor); 4.      Proefrun op garenproductiemachine.   De doelstellingen van het project zijn:   1.    Het doorontwikkelen van het nieuw type polyestergaren, met name het polymeer, dat als vervanger kan dienen voor Rayongaren en zodoende kan worden toegepast in Run Flat en High Performance banden; 2.    Het leveren van sluitend bewijs aan de autobandindustrie dat het nieuwe polyestergaren een volledig alternatief is voor Rayongaren; 3.    Het doorontwikkelen tot aan volledige productie in Emmen.   Het consortium bestaat uit de volgende bedrijven:   API BV (Emmen): onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf; Emleen Industrial Fibers BV (Emmen): productie Rayon Like PET polyestergaren; Stork Industrial Services BV (Emmen): gespecialiseerd in engineering en mechanisatie; Invista (Duitsland): grondstofleverancier; Morssinkhof Plastics BV (Emmen): gespecialiseerd in recycling en grondstofbewerking; Vredenstein BV (Enschede): fabricage van autobanden; Emmtec Services (Emmen: servicelaboratorium dat o.a. chemische analyses uitvoert aan garens.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen