Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Recycling the Future Automotive Interior

Looptijd: van 18 maart 2019 tot 31 december 2021

Tegenwoordig worden gerecycleerde garens alleen geproduceerd uit afval van ??n herkomst, zoals wol, PET-flessen of plastic afval uit de zee?n. Een groot deel van het textiel afval bestaat echter uit mengsels van grondstoffen (bijvoorbeeld een trui gemaakt van 70% katoen en 30% polyester), deze kunnen door het onzuivere karanter nagenoeg niet gerecycled worden en worden dus veelvuldig verbrand. De voorlopige experimenten van Texperium (open innovatiecentrum voor textielrecycling en onderzoek in Haaksbergen) en imat-UVE (Design- en engineeringbureau binnen de auto-industrie) laten geslaagde resultaten zien van een spinproces om garens te produceren van 100% gerecycleerde, gemengde vezels. In eerste laboratoriumtests zijn deze proefweefsels onderzocht en voldeden al aan cruciale eisen. De voorlopige verkregen testresultaten tonen aan dat er grote potentie is in de doorontwikkeling hiervan: De totale footprint van de textielketen kan effectief worden verminderd als gerecycleerde materialen binnen de uitgangspunten van de circulaire economie voor een extra gebruikscyclus gaan zorgen. Het geplande innovatieve proces en de hieruit voortvloeiende producten zullen worden gebruikt om de textielindustrie, in het grensgebied Duitsland-Nederland, als een wereldwijde pionier op het gebied van recycling van gemengde vezels en van de gehele textielrecycling-industrie te positioneren. Tijdens het project zullen er workshops worden gegeven door de partners in het project aan actoren uit het programmagebied (textielmachinefabrikanten, spinners, wevers, leveranciers en hogescholen/universiteiten) om het bewustzijn van het project te vergroten. Daarnaast leveren deze actief een bijdrage aan het formuleren naar een haalbare doelstelling voor het recyclen van gebruikte kleding.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen