Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Rendementsverbetering ensis visserij: Ontwikkeling vistuig, verwerking en aandrijving voor rendabele ensis visserij.

Looptijd: van 4 januari 2019 tot 3 juli 2020

Binnen dit project zal een combinatie worden ontwikkeld en gedemonstreerd voor een optimaal vissysteem voor mesheften, diervriendelijke verwerking en opslag op het mesheftenschip, en 100% energie efficiënte elektrische aandrijving van zowel vistuig als schip. Hiervoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de huidige kennis van de gangbare technieken.

Er zal een vistuig worden ontwikkeld dat geschikt is voor toepassing van 2 vistuigen op één schip, waarbij de bodem vloeibaar wordt gemaakt, zodat het zand niet omhoog wordt vervoerd en minimale weerstand optreedt tijdens het vissen. Slijtage van materiaal wordt hierdoor voorkomen, en een sterke verlaging van energieverbruik kan worden gerealiseerd (niet langer afschrapen van de bodem).

Het systeem zal zodanig worden ontwikkeld dat onafhankelijk van stroming en waterdiepte kan worden gevist. De opslag en verwerking van de schelpen zal zodanig worden ontwikkeld dat sterfte wordt geminimaliseerd. De verwachting is dat de verliezen kunnen worden teruggebracht van 40% naar 10 tot 15%.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen