Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Renovatie Elevatoren Maassilo

Looptijd: van 5 maart 2015 tot 31 december 2015
graanelevator

In Rotterdam-Zuid staat het Maassilo-complex, dat in 1906 werd gebouwd voor de opslag van graan. Het bestaat uit een silo met drie elevatoren. Een elevator is een graantoren, die als een grote stofzuiger het graan uit de scheepsruimen zoog en transporteerde naar de silo. Het complex was tot 2003 in gebruik, waarna sindsdien alleen de silo een herbestemming kreeg (bedrijfsverzamelgebouw voor jonge ondernemers en een hippe evenementenlocatie).
De drie torens met hun loopbruggen en loopdekken raakten langzamerhand ernstig in verval. Kansen voor West droeg bij aan het renoveren en toegankelijk maken van twee van de drie elevatoren, zodat deze als zichtbare en tastbare overlevering van de havenactiviteiten uit de vorige eeuw behouden zijn gebleven.

Op verzoek van de gemeente heeft een aantal ondernemers elkaar gevonden in het in ere herstellen van deze graanelevatoren. Zij voelen zich met de Rotterdamse havens verbonden en wilden graag iets terugdoen voor de stad. Met de renovatie van de elevatoren werd deze plek als blikvanger van Rotterdam-Zuid nieuw leven ingeblazen. Bij de werkzaamheden werden werkzoekenden met een uitkering ingezet om hen de mogelijkheid te geven ervaring op te doen, wat hun kansen op de arbeidsmarkt heeft vergroot. Door de renovatie zijn twee van de drie torens geschikt gemaakt voor nieuwe bestemmingen, bijvoorbeeld voor horeca of een innovatief bedrijf. De derde toren staat later in de planning van de stichting.

'Het huidige Rotterdam is voor een belangrijk deel gebouwd op het succes van de graanoverslag. De Maashaven was dé graanhaven van Rotterdam.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen