Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Revitalisering Boswijk Centrum

Looptijd: van 18 november 2010 tot 31 december 2013
Lelystad

Centrum van Boswijk in Lelystad in de lift

In Zuidoost-Lelystad ligt de wijk Boswijk. Deze wijk dreigde af te glijden naar de status van krachtwijk en had daarom een extra steun in de rug nodig om dit te voorkomen. Er werd een plan uitgevoerd om in het centrum van Boswijk de ontstane verloedering, overlast en sociale problemen in het straatbeeld tegen te gaan. Naast fysieke maatregelen werden ook sociale maatregelen genomen, geconcentreerd rondom het buurtwinkelcentrum en de havenkom. De revitalisering heeft ertoe geleid dat het hart van Boswijk een nieuw, uitnodigend en vriendelijk karakter heeft gekregen.

Kansen voor West heeft in dit kader geldelijke steun verleend aan drie deelprojecten:
1. De haven werd heringericht waardoor het een toeristische trekpleister en prettige verblijfszone is geworden. Daarvoor werd onder meer de haven beter bevaarbaar gemaakt voor recreanten door deze uit te diepen. Er kwam een passantensteiger met bijbehorende voorzieningen en het gebouw van de roeivereniging Pontos kreeg een aantrekkelijker aanzien.
2. In het winkelcentrum zijn verschillende activiteiten uitgevoerd, waardoor de wijkeconomie werd gestimuleerd en de (sociale) veiligheid toenam. Plekken waar hangjongeren voor veel overlast zorgden werden aangepakt, zoals het dichtmaken van de overkappingen bij de winkels en het veiliger maken van een wandel- en fietsonderdoorgang. Ook werden winkelgevels verfraaid en kwamen er extra parkeerplaatsen voor zowel auto’s als fietsers.
3. Tot slot is door de realisatie van een nieuwe multifunctionele accommodatie een laagdrempelige voorziening op buurtniveau gekomen. Rondom deze voorziening werd de openbare ruimte aangepast.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen