Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Revitalisering Waal- en Eemhaven.

Looptijd: van 19 maart 2015 tot 30 december 2015
eem- en waalhalven

In Rotterdam schuiven de havenactiviteiten steeds meer op naar het westen, mede door de aanleg van Maasvlakte 2. Van de vier deelgebieden binnen Stadshavens behouden het Waal- en Eemhavengebied op de zuidoever de functie van haven. Wel moest dit gebied ‘mee met zijn tijd’ en gereed gemaakt worden voor nieuwe, voorziene havenontwikkelingen. Zo zal de deepsea containeroverslag geleidelijk gaan plaatsmaken voor nieuwe containeractiviteiten, zoals die voor fruit, groente en andere voedingsmiddelen en producten die vervoerd moeten worden in geconditioneerde containers.

Om andere toepassingen in de Waal- en Eemhaven überhaupt mogelijk te maken heeft het Havenbedrijf met financiële hulp van Kansen van West de algemene infrastructuur van dit havengebied aangepakt. Sommige terreinen werden verplaatst en het maaiveld werd op één niveau gebracht. Deze herstructurering hield onder meer ook de ontmanteling dan wel verwijdering in van diverse zaken als brandblus- en beveiligingsapparatuur, rioleringsbuizen, kabelkokers, verlichting, hekwerk, slagbomen en andere douanefaciliteiten. Door deze voorbereidende werkzaamheden is dit havengebied klaar voor een zo gunstig mogelijke toekomstige logistieke operatie en daarmee voor het vergroten van de (economische) toegankelijkheid van het gebied. Tevens is ter compensatie van de verwachte toekomstige grotere bedrijvigheid een ‘groenkleed’ aangelegd tussen de kleine historische woonkern Heijplaat en het betreffende havengebied.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen