Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Revitalisering Winkelboulevard Zuid

Looptijd: van 1 augustus 2010 tot 1 juli 2014
Winkelboulevard Zuid

De Rotterdamse Winkelboulevard Zuid telt weer helemaal mee

De Beijerlandselaan vormt samen met de Groene Hilledijk het winkelgebied Boulevard Zuid. Dit langgerekte winkellint werd de laatste jaren minder populair, wat zich uitte in een dalende stroom bezoekers, lage omzetten, een geringe uitstraling en moeilijke verhuurbaarheid. Een veranderende bevolkingsopbouw en de opkomst van concurrerende winkelcentra waren daar onder meer debet aan. In de overtuiging dat in het verzorgingsgebied rond de winkelboulevard voldoende koopkracht aanwezig is en het gebied een wijkoverstijgende aantrekkingskracht kan uitoefenen, werd besloten tot een integrale aanpak om het winkelgebied weer te laten floreren. Kansen voor West droeg hier aan bij.

Om te beginnen werd bewust gekozen om in aanpalende gebieden geen nieuwe winkelmeters toe te staan. Verder ontstond een goed bereikbaar en herkenbaar straathart als aankomst- en oriëntatiepunt voor bezoekers. De buitenruimte werd heringericht met meer groen, waarbij de fietsers meer ruimte kregen en de trambaan een betere afscherming. De veiligheid werd verhoogd, de winkels kregen luifels en er kwam LED-sfeerverlichting. Opvallend was de samenwerking tussen alle partijen die iets met de winkelboulevard van doen hebben: de ondernemers, de bewoners, de overheid, externe partijen zoals de voetbalvereniging Feyenoord en scholen, het winkelend publiek en de vereniging van eigenaren. Het resultaat van al deze inspanningen is, dat de leegstand voor een groot deel is weggewerkt, dat de kwaliteit van de bedrijven is verbeterd en er nieuwe bedrijven met vele fte’s zijn bijgekomen.

'Winkelboulevard Zuid kreeg in 2013 van MKB-Rotterdam de Winkelstraatprijs 2013.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen