Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Robo-Walk

Looptijd: van 1 oktober 2017 tot 30 september 2019
Plattegrond van de locatie van het project

We willen een high-tech robot ontwikkelen voor mensen die het vermogen tot lopen dreigen te verliezen (bv. mensen die moeten terugkomen na een hartstilstand). Er bestaat een reële kans bij deze doelgroep om te kunnen revalideren. Uit wereldwijd onderzoek (bv. van Shadmehr, Mussa-Ivaldi, Reinkensmey) blijkt zelfs dat het stimuleren van neuronen/zenuwen bij bepaalde doelgroepen voorkomt dat zij hun beheersing over hun ledematen verliezen. Daarnaast moet het product ook bruikbaar zijn voor mensen met een motorische beperking, die meer zouden moeten bewegen. De inactiviteit (met bijbehorende gezondheidsrisico’s) is bij deze doelgroep groot. Motorisch gehandicapten bewegen verder heel weinig, wat leidt tot ziekten als diabetes. Dankzij onze beoogde robot neemt de kwaliteit van leven toe en wordt de (financiële) druk op de zorgsector verkleind. Het consortium is in staat om een vernieuwend product te maken om deze kwetsbare doelgroepen meer in beweging te brengen.

In de huidige situatie is de therapie voor preventie en herstel een tijdrovend en kostbaar proces, omdat het bestaat uit 1-op-1 begeleiding door een arts/fysiotherapeut. Een mechanisch systeem zou dit proces kunnen ondersteunen en een deel van activiteiten kunnen overnemen.
Uit decennialang onderzoek blijkt dat de stimulatie van neuronen het herstel/genezing van beschadigde zenuwen kan versnellen en verbeteren. Een van de eerste was de Manus robot van Shadmehr en Mussa-Ivaldi (1994) met positieve effecten bij mensen met een beroerte. Daarna zijn er diverse soortgelijke bevindingen geweest (o.a. het gewrichtenonderzoek van Reinkensmey et al 2004). Reconstructie van bewegingen middels externe input verkort de hersteltijd. Het voordeel boven therapeuten is vooral dat robots direct kunnen reageren en veel nauwkeuriger kunnen waarnemen dan therapeuten.

Het doel is van het project is om binnen 2 jaar tijd een prototype van een Revalidatierobot te ontwikkelen, die mensen uit de doelgroep ondersteunt bij gangrevalidatie en ze ook prikkelt om extra te bewegen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen