Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Rootstoerisme (voorheen Fryslan Ferbynt)

Looptijd: van 17 april 2009 tot 31 december 2013
Plattegrond van de locatie van het project

Er zal in de zomer van 2012 een internationaal evenement georganiseerd worden, met uiteindelijk het doel om het ‘rootstoerisme’ (terug naar je wortels) een structureel karakter te geven en hiermee de regionale economie van Fryslân te stimuleren. Het evenement in 2012 is géén herhaling van Simmer 2000, maar heeft een wezenlijk ander karakter. Het evenement kent een internationaal programma, waarin Friese cultuur, historie en economie centraal staan. Het programma staat vol met beleving, historie, bedrijvigheid en ontmoeten. Het programma bestaat uit diverse onderdelen, welke hier op hoofdlijnen zijn uitgewerkt: Driedaagse “Historie & taal”; dit betreft een driedaags programma rondom de Friese historie en de Friese taal. Driedaagse “Sport & cultuur”; dit betreft een driedaags programma rondom de Friese sporten en bijbehorende cultuur. Driedaagse “Fries ondernemerschap”; gedurende het driedaagse programma ‘Friese Ondernemerschap’ stellen alle bedrijven hun deuren open. Arrangementen; gedurende het evenement in 2012 wordt bezoekers de mogelijkheid geboden om diverse thematische evenementen te boeken. In de Masterclass “Fryslân Ambassadeur” draait het om de Friese geschiedenis, de Friese taal en de Friese economie. Uit trendrapporten blijkt dat toeristen tijdens de vakantie steeds meer op zoek zijn naar zingeving. Een dergelijke masterclass als onderdeel van een vakantie naar Fryslân sluit aan bij deze behoefte. Vanuit de organisatie is het doel om zoveel mogelijk bezoekers kennis van Fryslân bij te brengen of op te laten frissen, zodat het gedachtegoed behouden blijft bij de Friezen om útens. Het programma is zo opgezet dat de evenementen een structurele bijdrage leveren aan de attractiviteit van Fryslân als culturele en economische provincie. De ontwikkelde deelprogramma’s en arrangementen zullen tijdens het evenement in 2012 worden onderzocht op kansrijkheid voor structurele exploitatie. Hierin zal worden samengewerkt met de hogescholen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen