Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Royaal Mariahoeve

Looptijd: van 15 juli 2011 tot 31 december 2014
royaal Mariahoeve

Het Haagse Mariahoeve verhoogt de sociale samenhang in de wijk

Mariahoeve is een naoorlogse wijk in het noordoosten van Den Haag met ruim 13.500 inwoners. Deze typische jaren-zestig-wijk staat onder druk van een veranderende stedelijke context (o.a. herstructurering in andere wijken in Den Haag). Ook de veranderende bevolkingssamenstelling heeft gevolgen voor het gebruik en functioneren van de wijk. Met als gevolg een relatief snellere achteruitgang. Om de neerwaartse spiraal te keren werd het samenwerkingsverband Royaal Mariahoeve opgericht.

Kansen voor West heeft in dit verband bijgedragen aan de ontwikkeling van enkele voorzieningen ter versterking van de sociale cohesie in de wijk.
Allereerst betrof dat de realisatie van een multifunctioneel wijkcentrum in de nieuwbouw van het St. Paul College. Dit centrum heet Buurthuis De Landen. Andere partners van College St. Paul zijn een welzijnsorganisatie, een zorgorganisatie en de openbare bibliotheek. Het St. Paul is een brede buurtschool, die bewust werkt aan meer kansen voor kinderen en meer kansen voor de wijk. Hierdoor is College St. Paul uitgegroeid tot spil in de wijken Mariahoeve en Bezuidenhout.
Ook is een Europese bijdrage geleverd aan een ander school, het Diamant College, in het bijzonder aan de verbouwing en programmering van het in dit gebouw gevestigde ‘Diamant Theater’. Dit wijktheater werkt met wijkbewoners aan theaterproducties, die zijn gebaseerd op verhalen uit de eigen wijk. In dit gebouw is ook een betaalbaar restaurant ondergebracht als sociale ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen