Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Rozenburg

Looptijd: van 20 augustus 2018 tot 31 december 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Rozenburg, een deelgemeente van Rotterdam heeft een alternatief voor het aardgas. Er komt een hybride warmtenet. Hierbij kan optimaal gebruik gemaakt worden van de aanwezige duurzame energiebronnen, zoals restwarmte, zon en wind.

Het warmtenet wordt hybride, dat wil zeggen dat het warmtenet wordt gecombineerd met warmtepompen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om de bestaande woningen op basis van midden temperatuur te voorzien van voldoende warmte.

De bedrijfsvoering van het systeem zal per seizoen verschillen. Winter: het warmtenet wordt ingezet voor de basislast; de warmtepomp wordt ingezet voor de pieklast; Voor- en najaar: waar mogelijk wordt het warmtenet ingezet; wanneer nodig wordt de warmtepomp ingezet voor het verhogen van de temperatuur; Zomer: alle warmte wordt geleverd door warmtepompen; het warmtenet wordt uitgeschakeld. Eén en ander zal gecombineerd worden met tijdelijke opslag van warmte d.m.v. lokale warmtebuffers.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen