Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ru Paré

Looptijd: van 16 juli 2013 tot 31 december 2015

In de voormalige basisschool Ru Paré in het Amsterdamse Slotervaart is een unieke verzameling van bewonersorganisaties, zorginstellingen en startende ondernemers neergestreken. Deze gebruikers maken deel uit van de Ru Paré Community.

Achter deze naam gaat een model schuil dat de Stichting Samenwonen-Samenleven ontwikkelde, waarin wordt uitgegaan van wederkerigheid. De Stichting Samen Ondernemen Amsterdam werd opgericht om gebouwen te ontwikkelen en te beheren op basis van dit principe. De Ru Paréschool is het eerste gebouw, waarin ondernemers, instellingen en bewonersorganisaties in hun huurovereenkomst vastgelegd zien, wat de betreffende partij precies zal gaan betekenen voor zijn medehuurders. Zo is een sociaaleconomische broedplaats ontstaan, waar optimaal gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis, vaardigheden en netwerken.

Door over en weer van elkaars kwaliteiten te profiteren neemt de zelfredzaamheid toe en de vraag naar externe financiering af. Het hoofddoel van dit concept van wederkerigheid is, dat dit algemeen erkend gaat worden als sociaal, cultureel en bedrijfseconomisch waardevol principe.
De bijdrage van Kansen voor West is besteed aan het uitwerken en uitvoeren van de verbouwing van het gebouw en het terrein, aan het contact zoeken en contracteren van gegadigden voor de Ru Paré en aan het voorbereiden van de exploitatiefase, zoals het oprichten en inrichten van leerwerkbedrijven, die de dienstverlening op basis van wederkerigheid aangaan.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen