Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Samenwerken in een full immersive VR-omgeving

Looptijd: van 1 september 2016 tot 28 februari 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Virtual reality wordt langzaam maar zeker steeds vaker geïntegreerd in ons dagelijks leven. Hoewel de hype omtrent virtual reality wereldwijd is aangeslagen zijn de toepassingen in virtual reality nog beperkt. Met de huidige toepassingen wordt je als het ware ‘ondergedompeld’ in een andere wereld, maar het vrije gevoel en realisme ontbreekt doordat de aansturing veelal op een onnatuurlijke wijze geschiedt (via touchpad of met controllers) en het enkel nog toepasbaar is voor individueel gebruik. Hierdoor gaan de huidige toepassingen veelal niet verder dan presentatie/visualisatie in virtual reality.
Binnen dit R&D-samenwerkingsproject slaan vier innovatieve organisaties uit Zuid-Nederland de handen ineen om virtual reality naar de ‘next step’ te tillen. Om dit mogelijk te maken moet de aansturing in virtual reality zo natuurlijk mogelijk overkomen voor de gebruiker (full immersive). Dit gaat verder dan een natuurlijke aansturing. De interactie met de objecten in virtual reality moet namelijk eveneens zo natuurlijk mogelijk geschieden (het vastpakken van een hamer betreft een andere handeling dan het vastpakken van een pen). Dat is met name van belang wanneer er meerdere personen in een virtual reality omgeving interacteren. Wanneer twee gebruikers zich in één virtual reality omgeving bevinden, moeten zij eenvoudig maar op een zo natuurlijk mogelijk manier een balletje over kunnen gooien. Het samen interacteren in één virtual reality omgeving betreft daarbij een grote innovatie. Tot op heden is het geen enkele organisatie gelukt om virtual reality in een multiplayer omgeving plaats te laten vinden. Dit komt met name doordat de interactie enorm nauwkeurig en fijnmazig dient te geschieden.
Wanneer de doelstelling van het project worden bereikt dan heeft virtual reality de potentie om een enorme meerwaarde te realiseren op verschillende toepassings- en technologische gebieden waaronder:
• Life Sciences & Health: Het simuleren van een operatie waarbij chirurg en assistenten samen kunnen trainen;
• High Tech Systemen en Materialen: Een multidisciplinaire R&D-afdeling die met meerdere belanghebbenden over de hele wereld een eerste concept in virtual reality kan ontwikkelen en testen (design review);
• Maintenance: Het trainen van onderhoud en reparaties op moeilijk te bereiken installaties, zoals boorplatforms, onderzeeërs, vliegtuigen of ruimtestations;
• Creatieve industrie: Een architect kan samen met de toekomstige bewoner in virtual reality een woning ontwerpen. De bewoner kan (op afstand) samen met de architect keuzes maken die direct vertaald worden naar een virtuele representatie;
• Applied gaming: Het trainen/omgaan met situaties die in real-life bijna niet te simuleren zijn, zoals een watersnoodramp, terroristische aanslag, aardbeving, etc. Met name het kunnen trainen op samenwerking en onderlinge coördinatie is hierbij van grote meerwaarde;
• Gaming: games spelen tegen vrienden in virtual reality zonder dat de gebruikers zich in één ruimte bevinden.
Om de resultaten en doelstellingen van dit project te realiseren is er een samenwerkingsverband opgezet tussen Pillow`s Willow VR Studios (actief binnen de topsector HTSM/Creatieve Industrie), VRee (HTSM), Manus VR (HTSM) en Unit040 (HTSM/Creatieve Industrie).

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen