Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

SAS CO2 absorptie uit rookgas of lucht

Looptijd: van 1 november 2015 tot 30 juni 2017
Plattegrond van de locatie van het project

CO2 afvangen door middel van poreuze vaste deeltjes geïmpregneerd met amines is een nieuwe techniek. De uitdaging van dit project is om een reactor te ontwerpen welke de bolletjes alle stappen van het absorberen en regeneratie laat doorlopen. Het type bolletje, aminesoort, contacttijd, temperatuur en CO2 zuiverheid zijn parameters welke goed op elkaar afgestemd moeten worden. Omdat gassen in diverse stappen van het proces niet gemengd mogen worden, maar de amines wel het hele proces moeten doorlopen moeten o.a. slimme afdichtingen en sluizen bedacht worden. Als alle energiestromen goed op elkaar afgestemd zijn is deze techniek 30-55% GJ/tCO2 energiezuiniger dan de natte amine techniek zoals op basis van MEA.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen