Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Seaport Experience Center

Looptijd: van 15 juli 2009 tot 31 december 2012

Seaports Xperience Center (SXC) is opgericht op 28 september 2009 voor de duur van drie jaar door de Provincie Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Groningen Seaports, Noordelijke Regieraad Bouw en ISD Noordoost/Werkplein Eemsdelta, namens de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum (DEAL). Noorderpoort en Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) alsmede Alfa College maken inmiddels ook deel uit van het samenwerkingsverband. UWV ondersteunt het initiatief. SXC was tot 31 december 2012 een project, uitgevoerd in het Operationeel programma Noord Nederland 2007-2013 van het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door het Ministerie van EZ met als doel jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Seaports Xperience Center (SXC) gaat ook de komende jaren door met het promoten van (beta)technische beroepen en toekomstige carrièrekansen in de Eemsdelta. Het algemeen bestuur van deze unieke publiek-private samenwerking, waarin lokale overheden, provincie, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven zitten, heeft besloten dit bijzonder succesvolle initiatief voort te zetten en de financiering van SXC voor de komende jaren te borgen. Ruim 40 bedrijven uit de regio zijn inmiddels betrokken.   De manier om jonge mensen van groep 8 tot en met HBO/WO te interesseren voor techniek en een mooie toekomst in Noord-Nederland en met name in de Eemsdelta is vooral een bezoek aan SXC. SXC zet in op de beroepskeuze van jonge mensen door ze op een actieve en interactieve manier kennis te laten maken met chemie, logistiek, energie, bouw en maritieme sector. De economische dynamiek en het goede arbeidsperspectief van de regio zijn daarbij vaak regelrechte eye-openers. In de Eemsdelta liggen twee grote Noordelijke havens. In deze ‘Seaports’ zijn de industriële ontwikkelingen de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Noord Nederland ontwikkelt zich tot een duurzame energie regio en vanuit de beide havens komt een groot deel van de Nederlandse energie en chemie.. Al deze ontwikkelingen zorgen voor een enorme vraag naar goed opgeleid (hoger) technisch personeel. Seaports Xperience Center (SXC) is in 2009 opgericht specifiek om jongeren kennis te laten maken met de innovatieve technische ontwikkelingen in deze regio. Gelijktijdig wil SXC jonge bezoekers enthousiasmeren met duurzame innovaties en hun stimuleren een technische opleiding te kiezen. Hiervoor heeft SXC een modern Xperience Center met veel interactieve simulaties en ‘serious’ games. Kennismaken met nieuwe ontwikkelingen doet SXC met interactieve Xperience lijnen. Dit zijn als het ware metrolijnen door het hele gebied, waar op verschillende locaties allerlei activiteiten plaatsvinden. De Xhibits en doe-activiteiten, (de invulling van de metrolijnen) worden ontwikkeld in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs ontwikkeld. www.seaportsxperiencecenter.nl

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen