Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Selectiviteitverbetering in de garnalenvisserij

Looptijd: van 1 december 2008 tot 23 september 2011
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvattingOm discards in de garnalenvisserij terug te dringen, is het van 15 november tot 15 april verplicht om met de zeeflap te vissen. Deze netaanpassing slibt vooral in het voorjaar en in de zomer dicht door grote hoeveelheden algen en het zeewier in het water. Daarom heeft Coöperatieve producentenorganisatie Wieringen het ontwerp van de brievenbus doorontwikkeld. De brievenbus is ook een netaanpassing.Tijdens het onderzoek is tegelijk met de brievenbus en de zeeflap gevist en zijn de vangstresultaten van beide netten vergeleken. Verder is gebruik gemaakt van onderwaterbeelden. Conclusies: Met de brievenbus worden evenveel of zelfs minder discards van juveniele platvis (in het bijzonder schol) gevangen als met de zeeflap. Met de brievenbus worden evenveel ongewilde bijvangsten gevangen als met de zeeflap, bijvoorbeeld voor de jonge haring, zeenaalden en smelt. Met de brievenbus zijn er in sommige gevallen meer ongewilde bijvangsten, bijvoorbeeld voor grotere (plat)vissen en zeedonderpad. De brievenbus is een goed alternatief voor de zeeflap, vooral in de zomerperiode. Dan zwemt er veel jonge schol in de Waddenzee en slibt de zeeflap dicht met algen en wieren.  Op basis van het gedane onderzoek gaat PO Wieringen toestemming vragen voor het gebruik van de brievenbus als alternatief voor de zeeflap.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen