Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Smart Factory

Looptijd: van 28 april 2009 tot 31 december 2014

Het project beoogt met inzet van sensortechnologie een nieuwe generatie van besturingssystemen te ontwikkelen voor de aansturing van discrete (productie in kleine hoeveelheden tegelijk) industrieën. Discrete productiebedrijven vind je vooral in de metaal-, de elektrotechnische- en de kunststofverwerkende industrie. Discrete productiebedrijven produceren in opdracht goederen per stuk of in relatief kleine hoeveelheden. Voor dit soort bedrijven is het van groot belang om hun productieproces zo goed mogelijk te beheersen om zo snel mogelijk te kunnen inspelen op specifieke wensen van hun afnemers.   In het project worden zes onderdelen van het productieproces “slimmer” gemaakt. Dit gebeurt in een samenwerking tussen verschillende kleinere (sensor)bedrijven en Stork. Het project is een mix van industrieel onderzoek en experimenteel onderzoek (ca. 40 % IO en 60 % EO). Uiteindelijk is het doel te komen tot een zelflerend, anticiperend procesbesturingssysteem op fabrieksniveau. De huidige besturingssytemen zijn vaak statisch en sturen pas naderhand (als er al een probleem is) bij.   Doel van dit project is om dynamisch en vooraf (dus al voordat er iets mis gaat) bij te sturen. Dit is nieuw voor Nederland. Er zijn al wel vergelijkbare oplossingen voor individuele stappen van het productieproces maar er is nog geen systeem dat samenhangend – op het niveau van de hele fabriek – een totaaloplossing biedt. De ontwikkelde oplossing zal direct toegepast worden in de productielocatie van Stork waarbij Stork als “launching customer” fungeert. De uit het project voortvloeiende intellectueel eigendom (IP) rechten komen aan alle deelnemers van het project toe.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen