Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Smart Packaging for intelligent logistics

Looptijd: van 1 januari 2020 tot 31 maart 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Nederland heeft een sterke internationale logistieke sector die wordt geconfronteerd met grote uitdagingen en de komende jaren drastisch gaat veranderen. Ontwikkelingen in de sector zijn groei van de goederenstromen, tekort aan personeel en verschuiving van de regie naar de consument in een wereld met synchromodaal transport, cross chain control centers en de wens om de toenemende regeldruk te verminderen. De verschuiving van de vervoerseenheid container naar het monitoren van het individuele product neemt toe: van schip naar container, naar pallet, naar dozen en uiteindelijk dus de individuele productverpakking.
Daarin wordt Smart Packaging de nieuwe standaard om individuele producten op een intelligente wijze te bemeten en actief te laten communiceren over de productstatus gedurende het hele logistieke transport. Dit gebeurt door integratie van draadloze communicatie en sensoren in de verpakking die steeds vaker onzichtbaar zijn aangebracht. De smart packaging dringt door tot in de digitale haarvaten van de logistieke sector. Zuid Nederland heeft hiervoor sterke competenties in huis om dat waar te maken.
Smart Packaging voor intelligente logistiek, waarbij connectiviteit, geïntegreerde sensoren, tracking&tracing, en onzichtbare watermerken voor brand-protection en recycling worden aangebracht. Het wordt mogelijk om shelf life extension van producten te realiseren en zodoende veel opbrengstverbetering in voedsel- en medicijngebruik en reductie van brandstof- en energieverbruik te realiseren. Door de enorme uitdaging om massieve sensordata van smart packages te vertalen naar bruikbare informatie wordt Artificial Intelligence ingezet, blockchain op productniveau mogelijk, ontstaat een digital twin van de supply chain en wordt de klant omarmd met Augmented en Virtual Reality (multimedia) en ontstaat dynamic pricing.
De doelstelling van het onderhavige project “Smart Packaging for Intelligent Logistics” is het realiseren van de integrale oplossing waarbij 5 democases worden gebruikt om elke specifieke keten (food, drank, health, hightech, farma) in te richten met nieuwe Smart Packaging en Smart Supply Chain technologie. Hierbij worden praktijkcases ook daadwerkelijk door de brandowners en supply chain partners uitgetest. Dit gebeurt in een samengesteld programma gestructureerd in 6 werkpakketten.
De business case en de potentiële marktkansen zijn echt bijzonder. Zuid-Nederland beschikt over een uitstekende hightech sector en maakt door de combinatie met onze internationaal gewaardeerde logistieke sector een geweldige cross over. De berekeningen met brand owners geven enorme opbrengsten en voorzichtige eerste calculaties geven al gauw een miljardenomzet voor de sector in Zuid-Nederland. AIPIA is als wereldwijde netwerkorganisatie het middelpunt van de belangstelling op dit gebied waar zowel in Nederland als Azië en de US de ketenspelers verbonden zijn. Dit geeft een sterk veld aan verbonden spelers om business te genereren.
Smart Packaging for Intelligent Logistics is een volgende stap in de logistiek van de toekomst waar naast de fysieke ook de digitale supply chain volledig met elkaar verbonden is en zorgt voor real time interactie met gebruiker, klant en leverancier.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen