Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Sneller meer opbrengst middels energie efficiënte Infrarood warmte uit amorfe linten

Looptijd: van 1 september 2016 tot 31 juli 2018
Plattegrond van de locatie van het project

De sterk groeiende wereldbevolking heeft grote behoefte aan voldoende en betaalbaar voedsel. De Nederlandse Topsectoren Agrifood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen lopen internationaal voorop in de ontwikkeling van nieuwe technologie waarmee efficiënt voedselgewassen kunnen worden gekweekt. Custommate en GFSC willen daar met dit project een factor aan toevoegen: infraroodstraling als groeibevorderaar. Om deze innovatie tot stand te brengen werken de projectpartners samen met kennisinstellingen HAS en WUR, alsmede tuinders in Zuid-Nederland.
Concurrerende technieken verwarmen inefficiënt met convectie, terwijl dit concept werkt op basis van lage temperatuur infraroodstraling. De infraroodstraling zal worden ingebracht middels een te ontwikkelen infrarood verwarmingsconcept in de vorm van een flexibele mat met amorfe linten die op kweektafels kan worden uitgerold en een verwarmingslintconcept in de vorm van een robuust doch flexibel lint dat eenvoudig in de grond kan worden. Een slim energieregel- en besturingssysteem zal ervoor zorgen dat met minimaal energieverbruik de gewassen van de benodigde warmte kunnen worden voorzien.
Het besturingssysteem zal in staat zijn de infraroodstraling te doseren, gericht op de groeikenmerken van het gewas. Het wordt zelfs mogelijk binnen één kas per (gedeelte van een) kweektafel aparte verwarmingsregimes aan te bieden, waarbij het toegediende verwarmingsvermogen bovendien traploos kan worden geregeld. Dit maakt het mogelijk om verschillende producten tegelijkertijd (sneller) te produceren, zodat er veel sneller en flexibeler op de marktvraag kan worden ingespeeld.
Dit project komt niet alleen de projectpartners ten goede. Door inzet van deze technologie bij kwekers in Zuid-Nederland, kan er energie worden bespaard en extra omzet worden gegenereerd. Het project versterkt ook de kennispositie van het Topcluster Agrofood en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen door het toevoegen van infraroodtechnologie aan het pallet van op de tuinbouw gerichte oplossingen voor meerlaagse teeltsystemen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen