Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

SONAR (Specific Orientation iN Acl Reconstruction)

Looptijd: van 1 december 2017 tot 1 juni 2021
Plattegrond van de locatie van het project

 

“SONAR”project: “Specific Orioentation iN Acl Reconstruction”, een samenwerkingsverband tussen UMCG afdelingen orthopedie, radiologie en 3D lab, en Acxhilleon zorg.

De behandeling van kruisbandletsels, meer dan 10.000 operaties per jaar in Nederland, kan verbeterd worden. Op dit moment worden standaard instrumenten gebruikt om een nieuwe kruisband in te hechten in de knie. De knie wordt wel stabieler, maar op lange termijn zijn er veel herhaalde letsels en een toename van de slijtage van de knie.

Door moderne 3D technieken, waarbij MRI-scans van het kniegewricht van de patient gemaakt worden, en deze middels moderne beeldverwerkingsapparatuur omgezet worden naar een 3D reconstructie, kan een nauwkeurig model van de knie van de individuele patient worden gemaakt door een 3D printer. Op dit model kunnen de exacte plaatsen, waar de voorste kruisband vastzat aan het bot, herkend worden en kan een nauwkeurig chirurgisch richtapparaat worden gemaakt om tijdens de operatie de nieuwe voorste kruisband exact zo te plaatsen, zoals het vóór het letsel in de knie van deze patient was. Een “patient tailored”, patient specifieke, reconstructie is dan mogelijk. 

Dit zal leiden tot een knie die na herstel weer natuurlijker beweegt en stabieler is. De patient zal sneller kunnen revalideren en de knie ondergaat minder beschadigingen en latere schade als nu het geval is, en daardoor op termijn minder slijtage zal gaan vertonen.

.3D print van de knie

Figure 1: 3D print van de knie

igure 2 3d print van de knie schuin van voren

Figure 2: 3D print van de knie schuin van voren

Figure 3: 3D print van de knie schuin van voren

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen