Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

SPECTORS (INTERREG DE-NL)

Looptijd: van 01.09.2016 00:00:00 tot 31.08.2020 00:00:00


SPECTORS is een Nederlands-Duits hightech-initiatief dat het marktpotentieel van civiele dronetechnologie ontsluit door sensorinnovaties ten behoeve van remote-sensing en -monitoring. De civiele markt voor het gebruik van drones en de hieraan verbonden sensortechnologie voor remote-sensing, remote-monitoring, filmproductie en landbouw is immens. Het US-portaal “Business Insider” schat het marktpotentieel van civiele dronetechnologie voor de komende 10 jaar op 12 miljard USD.

SPECTORS benut dit marktpotentieel en creëert toegevoegde waarde voor de regio. In interdisciplinaire projecten ontstaan een groot aantal producten (demonstratoren) en daarbij behorende diensten gebaseerd op de nieuwste hard- en software. Deze producten worden door het regionale midden- en kleinbedrijf gedistribueerd en aangeboden.

SPECTORS levert:

– 18 nieuwe producten op het terrein van sensor- en dronetechnologie voor remote-sensing, remote-monitoring
– een interdisciplinair en complementair consortium van 31 partners, waaronder 20 mkb-bedrijven
– die gezamenlijk het gehele spectrum van idee tot aan de commercialisering van de verschillende producten afdekken
– 40 nieuwe arbeidsplaatsen tijdens de projectlooptijd, uitgroeiend tot 90 in de daaropvolgende 5 jaar
– behoud van 840 arbeidsplaatsen in bedrijven en onderzoeksinstellingen
– kennisdeling door interne en externe workshops en symposia voor producten, gebruikers en andere geïnteresseerden

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen