Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Spinoza Centrum

Looptijd: van 1 februari 2009 tot 31 december 2015
Plattegrond van de locatie van het project

Spinoza Centrum stimuleert innovatieve biotechnische bedrijvigheid

Hoe werken onze hersenen precies en wat kunnen we er aan doen als ons brein gestoord raakt? Op dat terrein binnen de gezondheidszorg is het Spinoza Centrum actief. Dit centrum werd opgezet om het gebrek aan fundamentele kennis op te heffen. Het besef daarbij was dat er alleen een wetenschappelijke stap voorwaarts gezet kan worden als er efficiënt wordt samengewerkt tussen de diverse partners. Pas dan kan er voor doorbraken worden gezorgd op het terrein van herstel na hersenletsel en kunnen er antwoorden worden gegeven op de vele vragen die leven rondom de relatie tussen hersenen en gedrag, zoals bij patiënten met Alzheimer, Parkinson en multipele sclerose.

Kansen voor West leverde een bijdrage aan de tweede vestiging van het Spinozacentrum, op het terrein van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. In het bijzonder werd het Europese geld besteed aan de aanschaf van zeer geavanceerde high field scanners (3T en7T fMRI). Deze zijn uniek voor Nederland. De kennis die door onderzoek met deze apparatuur wordt vergaard, wordt gebruikt door de ziekenhuizen voor klinische toepassingen. Ook uit de hoek van de biotechnologie en medische elektronica is veel belangstelling, want het fundamentele onderzoek dat het centrum verricht blijkt voor het bedrijfsleven een belangrijke marktwaarde te hebben. Het Spinoza Centrum heeft zich daarom evenzeer ontpopt als een broedplaats voor het biotechnisch bedrijfsleven.'High field scanners bieden inzicht in de invloed van de hersenen op gedragingen en ziektes.'

Samenwerking tussen : De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), UvA, het AMC, VU/Vumc, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW en de gemeente Amsterdam.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen