Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Spoorzone Helmond

Looptijd: van 24 april 2009 tot 31 augustus 2012

SpoorzoneDe spoorzone is het gebied rond het NS-station Helmond. Gemeente Helmond gaat dit gebied, samen met de NS en ProRail, opknappen zodat het beter past bij het huidige centrum en het centrumplan én Suytkade. Het doel van het project Spoorzone Helmond is de ontwikkeling van een hoogwaardige stationsomgeving als onderdeel van het doorbreken van de spoorbarrière. De focus ligt bij de verbetering van de bereikbaarheid en ruimtelijke samenhang van het centrumgebied van Helmond. De ontwikkeling van de Spoorzone wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Onderdoorgang en stationsgebouwMet de bouw van de onderdoorgang onder het spoor wordt de barrièrewerking van het spoor weggenomen, zodat mensen makkelijk van het centrum naar Suytkade en de Annawijk kunnen gaan en andersom. Deze onderdoorgang, die het Stationsplein verbindt met de Engelseweg-Floreffestraat, wordt zo'n 30 meter breed met drie rijbanen met aan beide zijde een strook van 8 meter voor langzaam verkeer. De onderdoorgang is bedoeld voor auto’s, lijnbussen, taxi’s, fietsers en voetgangers. Op die manier wordt de spoorzone een OV-knooppunt waar trein, bus, fiets, voetganger, automobilist en taxi elkaar ontmoeten. Daarnaast gaat in juni 2013 de bouw van start voor het nieuwe stationsgebouw. Dit wordt een ovaal gebouw met veel glas, duurzame materialen en een groen dak met sedumbeplanting. Werkzaamheden SpoorzoneTot media 2014 wordt er gewerkt bij het NS-station Helmond. Naast de aanleg van de onderdoorgang, wordt ook het Stationsplein vernieuwd. Eveneens gaat het busstation op de schop. Er is een nieuwe fietsenstalling gebouwd, die plek biedt aan 2.000 fietsen. Aan de Engelseweg worden nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd en een gedeelte van de Verlengde Stationsstraat wordt opnieuw ingericht. Er komt dus ook een nieuw stationsgebouw. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden eind 2013 klaar. Officiële OP-Zuid projectnaam: Inrichting openbare ruimte stationsomgeving Helmond. 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen