Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Stadscentrum Almere: Bereikbaarheid op maat

Looptijd: van 19 mei 2010 tot 31 december 2014
Almere bereikbaar

Een op maat bereikbaar Almere 2.0

Almere is een jonge stad, die is ontstaan om de ongebreidelde suburbanisatie in de Randstad tegen te gaan. Die doelstelling is nog steeds actueel, waarbij Almere aan de vooravond staat van een verdere doorgroei van 195.000 inwoners naar 350.000 inwoners in 2030. Deze enorme schaalsprong betekent de bouw van 60.000 woningen en het creëren van 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Die groei kan alleen verantwoord plaatsvinden als de interne bereikbaarheid van de stad daarin meegroeit. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Alleen dan is Almere 2.0 mogelijk.

Samen met teruglopende bezoekersaantallen en leegstandsproblemen liet ook de bereikbaarheid van het stadscentrum te wensen over. Met het uitvoeren van een bereikbaarheidsplan beoogde de gemeente het vestigingsklimaat in het stadscentrum voor ondernemers te verbeteren en meer bezoekers naar het centrum te trekken. Een aantal knelpunten werd opgelost, waaraan Kansen voor West bijdroeg.
Op twee locaties werd de verkeersdoorstroming verbeterd, terwijl de aanleg van een binnenstedelijke vrije busbaanbrug voor een snellere ov-verbinding met het centrum zorgde. Ook kwam er een snellere fietsverbinding tussen de Filmwijk en het centrum en een waterverbinding tussen de A6 en de noordelijke oever van het Weerwater in het centrum. Tot slot kunnen automobilisten voortaan met behulp van de nieuwe verkeersbegeleiding op maat aan de rand van het centrum al op digitale panelen zien of hun gewenste garage nog plek heeft en of er file staat op de route daar naartoe.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen