Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Stadshavens Rotterdam - SOFIE fonds

Looptijd: van 12 oktober 2011 tot 31 december 2015

Voor dit project worden EFRO gelden ingezet volgens het Europees financieringsinstrument JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas). De uitvoering van deze pilot richt zich op het opzetten van het stadsontwikkelingsfonds SOFIE om daarmee (her)ontwikkelingen te financieren voor de Stadshavens. Met dit fonds wordt geïnvesteerd in projecten die de stedelijke economie in dit deel van de stad stimuleren. (SOFIE staat voor Stadsontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie.) Los hiervan is het de bedoeling om ervaring met JESSICA op te doen. Als blijkt dat het fonds een stimulerende werking heeft waardoor sluimerende of potentiële ontwikkelingen versneld worden gerealiseerd dan kan het investeringsgebied worden uitgebreid. Het nieuwe aan het project is dat het een revolverend karakter kent, en ingezet kan worden als lening, garantie of participatie. Nadat de bijdrage eenmaal is gerevolveerd, valt de Europese bijdrage definitief terug in het stadsontwikkelingsfonds en kan voor nieuwe investeringen worden ingezet. Het is de verwachting dat in de toekomst Europa in toenemende mate gebruik gaat maken van revolverend geld.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen