Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Stepping Stones

Looptijd: van 22 november 2013 tot 31 december 2015

Slim inspelen op nieuwe kansen en mogelijkheden

Eind 2012 werd de Economic Board Utrecht (EBU) opgericht, een samenwerkingsverband van het Utrechtse bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Daarmee ging de wens van diverse overheden en kennisinstellingen uit de regio Utrecht in vervulling om het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties een belangrijke rol toe te bedelen bij de ontwikkeling van economisch beleid. De EBU stelde de strategische agenda ‘2013 – 2020 – Stepping Stones’ vast. Dit is de leidraad voor het versneld ontwikkelen en vermarkten van nieuwe producten en diensten, met de nadruk op nieuwe slimme toepassingen van kennis en technologie en nieuwe vormen van ondernemerschap. De strategie geeft een visie over de marktkansen voor regionale ondernemers en organisaties en concentreert zich daarbij op drie thema’s: gezond leven, een groene economie en diensteninnovatie.

De bijdrage van Kansen voor West werd besteed aan het verder uitwerken en waarmaken van de strategische agenda. Naast het uitvoeren van regionaal economische trendverkenningen werden de gekozen agenda thema’s verder uitgediept. Vele honderden leden werden geworven en diverse ‘Get Connected’-bijeenkomsten brachten de leden nader tot elkaar. Ook werden ‘cafébijeenkomsten’ gehouden, zoals in de aanloop naar de Tour de France over innovaties in de sport in Café du Tour. Verder werd meebetaald aan een website, nieuwsbrieven, een magazine en het inzetten van social media als Twitter.

'Economic Board Utrecht stimuleerde het consortium ‘Nul op de meter’, dat samen met uiteenlopende (markt)partijen vóór 2020 in Amersfoort 2000 woningen zodanig te renoveren dat de energierekening op nul komt te staan.'

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen