Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

SumWing - Puls

Looptijd: van 1 augustus 2009 tot 30 juni 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting In een eerder stadium is door VisVis BV, in samenwerking met HFK Engineering BV, de SumWing ontwikkeld. Hiermee werd al een behoorlijke brandstofbesparing bereikt. In dit project is onderzocht of een combinatie van de SumWing met pulstechniek realiseerbaar is.  Bevindingen: De voorspelde brandstofbesparing klopte redelijk met de realisatie daarvan. Door de besparing van circa 4.000 kg aan stalen kettingen en door de keus van het ontwerp, "zweeft" de SumWing als het ware over de bodem en is de bodemberoering een stuk minder. Zie hiervoor ook het wetenschappelijk rapport. Door het ontwerp van de SumWing worden circa 30-50 % minder discards gevangen. Dit is veel beter dan verwacht. Dit is niet alleen goedkoper voor de visser, maar beter voor de natuur. Doordat de vis nagenoeg niet wordt beschadigd bij het vissen met de pulswing, ziet de vis er veel beter uit. Het resultaat daarvan is een hogere prijs bij de visafslag van circa 5-7%. Gedurende de testperiode bleek dat er aanzienlijk minder bodemdieren werden gevangen. Dit liep op tot wel 50% minder. Uiteraard is dit veel beter voor de natuur. Eindconclusie Dit project was erg zinvol; de doelstellingen zijn bijna allemaal gehaald of zelfs overtroffen. De pulswing wordt inmiddels op een behoorlijk aantal schepen toegepast. Er is nog wel een aantal aandachtspunten, zoals de bekabeling. Door de SumWing, in combinatie met de puls, wordt veel brandstof bespaard en dit is positief voor het economische vooruitzicht voor de kottervisserij. Verder wordt de natuur aanzienlijk minder belast.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen