Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Sumwing-Puls

Looptijd: van 1 augustus 2009 tot 31 december 2011

VisVis BV is een visserijbedrijf op Texel. Het bedrijf vist met de TX36 op platvis, voornamelijk op tong. Het visserijbedrijf VisVis BV combineert in haar project de sumwing met de pulskor. Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Europees Visserij Fonds. Bij deze nieuwe techniek zijn de wekkerkettingen vervangen door draden waar stroomstoten (pulsen) doorheen lopen. De puls schrikt de vis op, die vervolgens in het net terechtkomt. Ook bij deze techniek is het brandstofverbruik lager en de bodemberoering aanzienlijk minder. Een extra voordeel is de kleinere bijvangst. De verwachting is dan ook dat het combineren van beide technieken leidt tot een zeer selectieve visserijtechniek met weinig weerstand en bodemberoering. Het project bestaat uit een aantal verschillende fasen. De eerste fase bestaat uit het maken van een ontwerp en een schaalmodel. Dit model wordt getest in een tank. Op basis hiervan zet VisVis BV prototypes in om in de praktijk te testen. Tijdens het vissen wordt er onder water gefilmd om te zien wat er precies gebeurt. Tegelijkertijd kijkt het bedrijf naar de samenstelling van de vangst en het brandstofverbruik. Binnen het project werkt VisVis BV samen met visserijbedrijven, technische bedrijven en wetenschappelijke instanties. De kennis die het project oplevert wordt gedeeld met andere vissers in onder andere de kenniskringen. 

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen