Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

SUPERKRITISCH CO2 ALS NIEUWE DECELLULARISATIE EN STERILISATIE METHODE VOOR HART- EN VAATCHIRURGIE

Looptijd: van 1 juli 15 tot 30 juni 16
Plattegrond van de locatie van het project

Binnen de hart-en vaatchirurgie worden biomaterialen, zoals het hartzakje van varkens of runderen, gebruikt bij operaties waar kapotte weefsels worden gerepareerd. Echter, de huidige generatie biomaterialen verkalkt binnen tien jaar, waardoor een nieuwe operatie noodzakelijk is, met bijbehorende verhoogde risico’s op overlijden, complicaties en kosten. Een veelbelovende techniek is decellularisatie (celvrij maken) van biomaterialen door middel van superkritisch CO2 (scCO2). De eerste experimenten in het laboratorium hebben laten zien dat deze methode mild, maar effectief is, met de unieke eigenschap van behoud van zijn sterke mechanische eigenschappen. Daarnaast lijkt het mogelijk om met scCO2 weefsels te impregneren en te steriliseren.Dit project richt zich op pre-klinisch onderzoek en brengt de kansen en onmogelijkheden (risico’s) van scCO2 gedecellulariseerde en/of gesteriliseerde hartzakjes voor de hart-en vaatchirurgie in kaart.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen