Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Sustainable Polymer Innovation Cluster, Emmen

Looptijd: van 1 januari 2019 tot 16 december 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Er is in Europa grote behoefte aan een proeftuinlocatie met innovatieve faciliteiten en apparatuur waarmee ontwikkeling en marktintroductie van biobased en circulaire polymeren in duurzame toepassingen versneld mogelijk gemaakt kan worden. Ondanks het stijgend aantal initiatieven, blijft veelal succesvolle implementatie van biobased en circulaire innovaties nog achter. Voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve en marktgerichte, duurzame polymeertoepassingen hebben bedrijven specialistische faciliteiten, apparatuur en kennis nodig. De aanvrager en haar investeringspartners willen daarom een open-innovatie test- en pilotomgeving met proeftuinfaciliteiten op het Emmtec Industry & Businesspark te Emmen opzetten die bedrijven en kennisinstellingen op een unieke wijze bij elkaar brengt en faciliteert bij het testen, ontwikkelen en implementeren van biobased- en recyclinginnovaties. Het Sustainable Polymer Innovations Cluster (SPIC) zal bedrijven en onderzoeksinstellingen de mogelijkheden bieden om enerzijds gebruik te maken van een groot analytisch lab voor polymeer ontwikkeling en onderzoek en anderzijds specialistische R&D-apparatuur waarmee marktpartijen onder realistische omstandigheden pilot- en productieproeven kunnen doen. Het project bouwt voort op ruime kennis en ervaring rondom polyesters en polyamiden in Emmen. De proeftuin leidt tot bevordering van de bedrijvigheid en onderwijs en tot betere positionering van Noord-Nederland als kennisregio. Ten slotte is het een doelstelling van SPIC om de ecologische voetafdruk die de mens heeft op de planeet te verminderen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen