Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

SUSTAINABLE SELFSUPPORTING URBAN SMART GRID

Looptijd: van 5 maart 2017 tot 1 april 2021
Plattegrond van de locatie van het project

In het project ?Sustainable Selfsupporting Urban Smart Grid? ontwikkelen het bedrijfsleven en het onderwijsveld in afstemming met de gemeente Breda en de Provinciale Noord-Brabant gezamenlijk het prototype van een innovatief energie-opslag/opwek/verbruik systeem, dat opgeschaald naar wijkniveau, de eerste in zijn soort is in Nederland en in Europa. Met name de koppeling van warmte en elektrische energie en de opslag daarvan in een gecombineerde zout- en warmtebatterij op basis van hydrateerbaar zout is uniek. De ontwikkeling van de combi-batterij waarin zowel warmte als elektrische energie wordt opgeslagen als een onderdeel van een SMART grid waarin de opwekking/opslag en de uitgifte van energie wordt gecombineerd, is door de toepassing van o.a. zeezout veel goedkoper en milieuvriendelijker.

Het ?Sustainable Selfsupporting Urban Smart Grid? wordt op locatie in Breda (het Havenkwartier) ontwikkeld, maar wordt zodanig vormgegeven dat het grid door het lokale MKB in de Zuid-Nederlandse binnensteden kan worden ge?mplementeerd. Dit vraagt niet alleen om het doorontwikkelen en op elkaar afstemmen van apparaten en technieken, maar ook ten behoeve van het trainen van de medewerkers van het MKB in Zuid-Nederland om dit voor elkaar te krijgen. In dat kader worden zowel het onderwijsveld als de Vereniging van Brabantse Gemeenten bij de ontwikkeling van het Urban Smart Grid betrokken.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen