Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Sustainable Surfaces & Membranes (S²M) (INTERREG)

Looptijd: van 1 januari 2016 tot 31 maart 2019

Het project Sustainable Surfaces & Membranes (S²M)) richt zich op de twee belangrijke activiteiten van antimicrobiële oppervlakten voor verschillende toepassingen ('Antimicrobial') en een breed spectrum van innovatieve en op maat gesneden membraantechnologieën ('Membranes'). Het project valt onder industrieel onderzoek. De problemen van bedrijven uit diverse sectoren (sanitaire techniek, coatings, verven, kitten, lijmen, zonnepanelen, brandstofcellen, de productie en bewaring van voedsel, etc.) worden bewerkt in samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstellingen. Om antimicrobiële oppervlakken te bereiken wordt consequent afgezien van het gebruik van conventionele biociden en zware metaalverbindingen; als alternatief worden intrinsiek antimicrobiële polymeren (thermoplastisch en verbonden), hoge-energie-nanodeeltjes en polydopamine gebruikt, getest en verder ontwikkeld voor specifieke toepassingen. Centrale projectdoelstellingen zijn: de ontwikkeling van antimicrobiële coating materialen voor gebruik buitenshuis en in hygiënisch gevoelige gebieden, antimicrobiële lijmen en kitten voor sanitair en koelruimten, antimicrobiële componenten voor sanitaire techniek, antimicrobiële composieten en gelcoats, antimicrobiële films en coatings voor zonnepanelen, antimicrobiële membranen, verpakkingsmembranen voor de vochtregulering bij voedselopslag, reparatieharsen voor membraangietwerk, keramische materialen en membranen voor brandstofcellen. Bovendien worden een methode voor het karakteriseren van biofilms en een standaardtestmethode voor de karakterisering van bacteriële besmetting in emulsieverf ontwikkeld.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen