Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Systeem voor geautomatiseerd leggen van zonne-energiepanelen voor zonneparken

Looptijd: van 1 september 2016 tot 1 september 2017
Plattegrond van de locatie van het project

Grootschalige zonne(energie)parken worden in Nederland nu nog aangelegd met een grote hoeveelheid monteurs/installateurs. Dit vergt enorm veel tijd, dus kosten, maar ook veel ruimte in verband met belading. Bij velden van 20.000 panelen hebben we het al over 5.000 manuren. Met 10 man, bij 40-urige werkweek, is dit een montagetijd van 12,5 week. Met het geautomatiseerde systeem voor leggen van de zonnepanelen wil aanvrager de montagetijd terugbrengen naar 1 week met 4 mensen, ofwel 160 uur in plaats van 5.000 uur. Hiermee wordt de kostprijs van een grootschalig zonnepark enorm verlaagd, wat de terugverdientijd ten goede komt, waardoor grootschalige parken eerder rendabel zijn, dus sneller worden aangelegd en er dus een enorme boost aan de doelstellingen van het Energieakkoord wordt gegeven. M&L Techniek heeft goede kennis van constructietechniek, maar ontbeert de kennis op het benodigde gebied van hydrauliek en elektrotechniek, dat nodig is voor het automatisch grijpen, kantelen, plaatsen, klemmen, vervoeren van de panelen. Er wordt subsidie gevraagd voor de subsidiabele activiteit “experimentele ontwikkeling door een onafhankelijke derde”.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen