Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

TakeOver

Looptijd: van 3 november 2008 tot 1 juni 2011
Plattegrond van de locatie van het project

Om het proces van bedrijfsopvolging van het vergrijzende Limburgse MKB te versnellen, is in opdracht van de Provincie Limburg het project TakeOver opgestart. De projectuitvoering is in handen van innovatienetwerk Syntens. Syntens werkt hierin samen met de Provincie Limburg, de Kamer van Koophandel Limburg, MKB Limburg, LIOF, de ING en de onderwijsinstellingen Hogeschool Zuyd en Universiteit Maastricht. Het project, dat wordt gefinancierd vanuit subsidieprogramma OP-Zuid, is primair gericht op MKB-bedrijven die binnen nu en twee jaar opvolging van hun bedrijf gerealiseerd willen zien. Het project TakeOver loopt gedurende het jaar 2010. De primaire doelgroep bestaat uit MKB-bedrijven uit de zogeheten Clusters van Kracht, dat wil zeggen de sectoren High Tech Systemen & Materials, Food & Nutrition en Health Care & Cure & Life Sciences. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook bedrijven buiten deze clusters deelnemen. De deelnemende bedrijven komen zes keer bijeen. Tijdens deze bijeenkomsten komen aan de hand van presentaties en discussies meerdere thema’s aan bod waar de ondernemers in het overdrachtstraject mee te maken krijgen. Bedoeling is dat de deelnemers tijdens de bijeenkomsten hun ervaringen met elkaar delen, zodat van elkaar geleerd kan worden. Daarnaast ontvangen de deelnemers begeleiding van Syntens op het gebied van innovatie en wordt de deelnemende ondernemingen aangeboden om met hulp van externen een financiële planning op te stellen. Nieuw ondernemerschap geeft een impuls aan innovatie in bedrijven. Moderne inzichten in management, marketing en organisatie komen de bedrijfsvoering ten goede. Het project beoogt continuïteit in bedrijven te waarborgen door het versnellen en verbeteren van bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging. Met een bedrijfsopvolging gaat een grotere dynamiek in de onderneming gepaard. De nieuwe leiding ziet vaak andere kansen en verlegt prioriteiten. Vaak voert het bedrijf een aantal innovaties door.   

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen