Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Techniek Experience Center Utrecht

Looptijd: van 1 juni 2019 tot 30 juni 2023
techniek experience

In de wijk Overvecht wordt het Techniek Experience Center (TEC) gerealiseerd. TEC Utrecht is een plek waar jeugd en jongeren worden geïnspireerd om te bouwen aan de toekomst. Een leerzame en inspirerende speel-werkplaats waar professionals hun passie voor techniek, creativiteit en innovatie delen met de bouwers van morgen. In TEC Utrecht kunnen jong en oud ervaren hoe innovatie en creativiteit oplossingen bieden voor de maatschappelijke uitdagingen van nu. Een plek waar letterlijk en figuurlijk wordt gebouwd aan de toekomst.

In Overvecht is de werkloosheid onder jongeren relatief hoog. Met het vooruitzicht van grote investeringen in verduurzaming van de wijk biedt een loopbaan in de bouw en techniek een duurzaam arbeidsperspectief. Hier wil TEC Utrecht een bijdrage aan leveren door jongeren en jeugd te inspireren en te betrekken bij de bouw en techniek.

Doordat gebruik gemaakt wordt van bestaande programma’s worden in korte tijd de volgende bouwstenen gerealiseerd:
- Binnenschools programma Primair Onderwijs (De Uitvinders); doelgroep 4-12 jaar.
- Binnenschools programma Voortgezet- en Beroepsonderwijs (Invented by); doelgroep 13-18 jaar.
- Een fysieke experience locatie in Overvecht voor publieks- en schoolbezoek (Ontdek/Uitvindfabriek); doelgroep 6-18 jaar (en volwassenen)

Dit initiatief is ontstaan tijdens een themadiner van Samen voor Overvecht in januari 2019. Verschillende publieke en private organisaties hebben uitgesproken te willen bijdragen om TEC Utrecht te realiseren met als doel het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt, het arbeidspotentieel te vergroten en de toeleiding naar werk te verbeteren door de ontwikkeling van vraaggestuurd arbeidsaanbod.

Aanvrager en penvoerder voor deze aanvraag is de Willibrord Stichting. Projectpartners zijn Stichting Nuovo Scholengroep, ROC Midden Nederland, Heijmans, AM, Bouwmensen, Eneco, Portaal en de Baanmakelaar. Daarnaast zijn er diverse leveranciers, sponsoren en vrienden betrokken bij de ontwikkeling van TEC Utrecht: Rova Beheer, Gemeente Utrecht, De Ontdekfabriek en Dietz Strategie & Communicatie. Voor TEC Utrecht wordt tijdens het project een stichting opgericht, die verantwoordelijk wordt voor de verdere exploitatie van het centrum na afloop van het project.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen