Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Testprogramma Textiele Hennepvezels

Looptijd: van 1 november 2015 tot 30 juli 2016


De onderzoeksvraag is welke kwaliteiten vezels met Hennep kunnen worden gehaald met welke procesvariabelen, en wat voor kwaliteit garens kunnen daarvan worden gemaakt, en welke toepassingen komen vervolgens in beeld.

Stexfibers voert een testprogramma uit van de Universiteit van Reutlingen met vooraf bepaalde variabelen. Reutlingen beoordeelt de vezels op haar karakteristieken. Texperium gaat de vezels kaarden, en laat vervolgens bij de Universiteit van Mönchengladbach lonten maken, die vervolgens tot garens worden versponnen bij Texperium. Deze worden vervolgens aangeboden aan verschillende doelgroepen. Aanleiding van de experimenten is het onvoldoende kunnen matchen van de procesvariabelen en uiteindelijke eindproduct. Hierdoor blijf je met mogelijke afnemers in het luchtledige discussiëren.

 In 2016 werd Stexfibers Hennepvezels voor hoogwaardige duurzame textiel  genomineerd voor de Jan Terlouw Ambitieprijs. Bekijk hier een filmpje over Stexfibers Hennepvezels

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen