Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Tomaten op afvalwater

Looptijd: van 1 augustus 2008 tot 31 januari 2013

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder zuivert het afvalwater voor meer dan één miljoen mensen en bedrijven in de Haagse regio en het Westland. Het zuiveringsproces levert een 'zoete' waterstroom die wordt geloosd in de Noordzee, net zoals dat al op dit moment gebeurt.

De AWZI Harnaschpolder ligt in een gebied waar verschillende ontwikkelingen zijn op het gebied van waterbeheer en infrastructuur. 'Tomaten op afvalwater' is een project dat zich richt op de verduurzaming van de waterkringloop. In een pilot wordt, met behulp van nieuwe technologie, uit gezuiverd afvalwater betrouwbaar en herbruikbaar water geproduceerd.

De vier jaar waarin dit pilotonderzoek loopt, is verdeeld in verschillende fases met elk hun eigen onderzoekspunten. In de eerste fase worden de zuiveringsstappen opgestart. In de tweede fase is de hele pilotinstallatie in werking en wordt de eerste innovatielijn getest. In de derde fase worden andere mogelijke opties getest. De bedoeling is dat er minimaal vijf verschillende mogelijkheden worden onderzocht en daarbij wordt vooral gekeken naar de economische haalbaarheid. In de laatste fase wordt de beste mogelijkheid verder onderzocht. Deze informatie is belangrijk voor een installatie op grotere schaal.

De verzamelde kennis wordt wetenschappelijk vastgelegd. Deze informatie kan dan ook later opnieuw worden gebruikt. Het project dient als een aanzet voor nieuwe initiatieven op het gebied van waterhergebruik in Nederland.

Samenwerking tussen : Hoogheemraadschap van Delft, TU Delft, Delfluant Services, Rossmark Waterbehandeling/ Veolia Water en Evides Industriewater.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen