Korte samenvatting
De markt vraagt er al jaren om dat vis van vangst tot eindgebruiker te traceren is. De Visserij Cooperatie Urk (VCU) heeft hiervoor nu samen met HANOS, Jan van As en diverse andere toeleveranciers een systeem ontwikkeld. Met de de Catchlocator kunnen visserijbedrijven zich onderscheiden op het gebied van vangstmanagement, visbehandeling en kwaliteit. Ook kan de horecaondernemer ervoor kiezen om zijn klanten over de herkomst van de vis te informeren. Dit kan de beleving van het visproduct verbeteren.
Hoe werkt het?
De vis wordt aan boord gewogen en gesorteerd met het VCU Catchmanagement systeem. Ook wordt daarmee een label met barcode afgedrukt om de vis te kunnen traceren.
Conclusies:
VCU heeft een goed werkend product gerealiseerd.
Met de Catchlocator kan een ononderbroken koelketen worden gegarandeerd. Hierdoor is de kwaliteit van de vis hoger.
Het aan boord sorteren en wegen maakt een deel van de activiteiten op de visafslag overbodig en bespaart de visserijondernemer ongeveer € 50.000 per jaar.
Het inlezen en reproduceren van de barcode werkt uitstekend en kan overal waar de vis verkocht wordt. Hierdoor kan iedere schakel in de keten met Catchlocator werken en het voor zijn eigen voordeel inzetten.
De klant kan nu via telefoon of scanner inzicht krijgen in de vangstgegevens. Deze gegevens worden weergegeven op de infozuil bij Hanos of via de website Catchlocator.
De horecaondernemer beschikt met de Catchlocator over alle gegevens van de vis en heeft daardoor meer inzicht in versheid, kwaliteit, vangstmethode, etc. Hierdoor kan hij selecteren op duurzaamheid, versheid en kwaliteit. Hij kan zich met dit systeem onderscheiden met zijn visserijproduct. Ook kan hij de barcode of QR code meeleveren bij het menu. Hierdoor krijgt de eindconsument inzicht in welke vis hij eet. Dit versterkt de beleving van het verse Noordzeeproduct. De horecaondernemer kan dit aanbieden dankzij de gratis dienstverlening via de website www.cathclocator.nl.