Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Traceability and Cooperation from Catch to Consumer

Looptijd: van 1 juli 2008 tot 1 juli 2011
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting De markt vraagt er al jaren om dat vis van vangst tot eindgebruiker te traceren is. De Visserij Cooperatie Urk (VCU) heeft hiervoor nu samen met HANOS, Jan van As en diverse andere toeleveranciers een systeem ontwikkeld. Met de de Catchlocator kunnen visserijbedrijven zich onderscheiden op het gebied van vangstmanagement, visbehandeling en kwaliteit. Ook kan de horecaondernemer ervoor kiezen om zijn klanten over de herkomst van de vis te informeren. Dit kan de beleving van het visproduct verbeteren. Hoe werkt het? De vis wordt aan boord gewogen en gesorteerd met het VCU Catchmanagement systeem. Ook wordt daarmee een label met barcode afgedrukt om de vis te kunnen traceren. Conclusies: VCU heeft een goed werkend product gerealiseerd. Met de Catchlocator kan een ononderbroken koelketen worden gegarandeerd. Hierdoor is de kwaliteit van de vis hoger. Het aan boord sorteren en wegen maakt een deel van de activiteiten op de visafslag overbodig en bespaart de visserijondernemer ongeveer € 50.000 per jaar. Het inlezen en reproduceren van de barcode werkt uitstekend en kan overal waar de vis verkocht wordt. Hierdoor kan iedere schakel in de keten met Catchlocator werken en het voor zijn eigen voordeel inzetten. De klant kan nu via telefoon of scanner inzicht krijgen in de vangstgegevens. Deze gegevens worden weergegeven op de infozuil bij Hanos of via de website Catchlocator. De horecaondernemer beschikt met de Catchlocator over alle gegevens van de vis en heeft daardoor meer inzicht in versheid, kwaliteit, vangstmethode, etc. Hierdoor kan hij selecteren op duurzaamheid, versheid en kwaliteit. Hij kan zich met dit systeem onderscheiden met zijn visserijproduct. Ook kan hij de barcode of QR code meeleveren bij het menu. Hierdoor krijgt de eindconsument inzicht in welke vis hij eet. Dit versterkt de beleving van het verse Noordzeeproduct. De horecaondernemer kan dit aanbieden dankzij de gratis dienstverlening via de website www.cathclocator.nl.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen