Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Traditioneel kruidenpreparaat tegen een moderne volksziekte

Looptijd: van 1 januari 2011 tot 31 december 2014

 

De doelstelling van het consortium is om een traditioneel kruidenpreparaat tegen Diabetes Mellitus type 2 op de markt te brengen en wetenschappelijk te bewijzen dat het preparaat effect heeft op patiënten met Diabetes Mellitus type 2.

Het kruidenpreparaat Mohana Choorna wordt in de traditionele Indiase Ayurveda geneeskunde gebruikt voor de preventie en behandeling van diabetes mellitus type 2 (DM2) en heeft hierin zijn effectiviteit bewezen.  Voor bredere toepassing van het preparaat in de Westerse wereld is een wetenschappelijke onderbouwing van de effecten noodzakelijk anders wordt het door de zorgverleners niet geaccepteerd.  In het kader van ‘preventive health’  is het onderzoeken naar alternatieve vormen van geneeskunde en het samenwerken met partijen uit het bedrijfsleven een gezonde ontwikkeling dat past bij de koers die het Europa Ayurveda Centrum vaart.  Bedrijven zijn er immers bij gebaat dat hun werknemers gezond zijn en blijven.  Als zij hierin een actieve rol kunnen spelen voelen zij zich veel meer betrokken bij een gezondheidzorg dat voorheen alleen iets was voor de overheid.  

De verworven structuur, organisatie en financiering van de gezondheidzorg vraagt om een nieuwe koers. In de huidige tijd waarin de kosten voor deze sector alsmaar groter worden is het tijd voor innovatie en verandering. Soms zit innovatie in iets nieuws en soms zit innovatie in het herontdekken van iets dat er al heel lang was maar alleen nu onderzocht en begrepen kan worden. Dat is het geval met het Ayurvedische kruidenpreparaat Mohana Choorna.  In Afrika en de Aziatische landen gebruikt 80 % van de bevolking traditionele geneeswijzen. Slechts 20 % heeft toegang tot de veel duurdere op westerse leest geschoeide gezondheidzorg.  Wat opvalt zijn drie dingen: traditionele geneeswijzen heeft een lage drempel, is massaal voor handen en is betaalbaar. Het zijn deze dingen die wij in onze huidige gezondheidzorg moeten implementeren willen wij ook in de toekomst een gezondheidzorg aanbieden die beter zorgt, rechtvaardig, toegankelijk en betaalbaar is. ‘Meten is weten’ dat geldt voor westerse medicijnen maar zeker ook voor traditionele kruidenpreparaten. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van systeem biologie kunnen voor het eerst in de geschiedenis complexe kruiden combinaties bekeken en onderzocht worden op systeemniveau. Vandaar dat er een nieuwe tijd aanbreekt voor traditionele geneeswijzen. 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen