Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Train4SmartServices

Looptijd: van 1 januari 2018 tot 31 december 2020
Plattegrond van de locatie van het project

De doelstelling van Train4SmartServices is de ontwikkeling en uitvoering van een grensoverschrijdend trainee-programma voor de duurzame inzetbaarheid van professionals met digital skills voor slimme dienstverlening in de diverse topsectoren en de ICT-sector zelf. In dit programma worden de deelnemers ‘smart’ opgeleid via een continue integratie van ‘werken’ en ‘leren’ . Het project zal zorgen voor een betere aansluiting van de beroepsbevolking aan beide zijden van de grens met betrekking tot de behoeften van het bedrijfsleven, waarmee gezorgd wordt voor een verlaging van het aantal openstaande vacatures in de regio. Hiermee wordt gewerkt aan een vitale en duurzame grensoverschrijdende arbeidsmarkt in het programmagebied van Vlaanderen-Nederland.
De ontwikkeling en benutting van het arbeidspotentieel wordt vergroot door de in- en doorstroom van jongeren, werkzoekenden en werkenden om het tekort aan gekwalificeerd personeel te verkleinen. Verder wordt beter inzicht verkregen in de arbeidsmarkt m.b.t. smart services doordat de tekorten in competenties tot aan 2020 en verder, inzichtelijk worden en de carrièrekansen (loopbaanpaden) voor ICT’ers in alle sectoren in kaart worden gebracht (sectoren zoals additive manufacturing, adaptive robotics, precisie landbouw, health, new materials, enz.).
Het traineeprogramma wordt ingericht vanuit de behoefte van het bedrijfsleven naar personeel met digital skills. Een aantal bedrijven heeft middels een letter of support interesse in het traineeprogramma aangegeven (opvolging advies 3, CvT 5 april 2017). Binnen dit project wordt dit voor drie topsectoren (ICT/digitalisering, fin tec/smart services en energie) in het programmagebied Vlaanderen-Nederland uitgevoerd (advies 1, CvT 5 april 2017). Naast de specifieke aspecten in deze topsectoren, heeft digitalisering een cruciale rol als enabler voor diverse andere sectoren. Op basis van deze behoefte werken de onderwijspartners voor het trainee programma aan onderwijsvernieuwing op het vlak van smart services en ICT via smarttraining-blokken, waarbij er continu gewerkt wordt op interactie, integratie van ‘samen leren’ en ‘samen werken’ (blended learning), om mensen snel en adequaat te trainen met digital skills.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen