Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Trajectum Lumen

Looptijd: van 1 januari 2008 tot 31 december 2013

Trajectum Lumen is een avondattractie waarmee Utrecht internationaal de aandacht van toeristen wil trekken. Het is een theatrale lichtkunstroute door de historische binnenstad van Utrecht. Bewoners en bezoekers kunnen de stad in de avonduren op een bijzondere manier ervaren door een wandeling te maken van niet meer dan 1,5 uur. De lichtroute vertelt het verhaal van de stad Utrecht op een bijzondere en artistieke manier door objecten, gebouwen, straten en bruggen te verlichten. Eind 2008 ging Trajectum Lumen van start met het eerste lichtproject in de Willibrorduskerk. Uiterlijk in 2013, bij de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht, is Trajectum Lumen compleet.

Trajectum Lumen vertelt het verhaal van de zeven lagen van Utrecht, of de zeven W's: water, werf, wonen, welvaart, wonderen (kerken), wet (overheid) en wetenschap. De verlichting gaat tegelijkertijd aan met de straatlantaarns en dooft om middernacht. In totaal worden met Trajectum Lumen zeven kerken, tien pleinen, acht standbeelden, vier grachten, vijf torens, twintig bruggen en dertig straten op bijzondere wijze verlicht

Trajectum Lumen maakt gebruik van recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaam materiaal- en energiegebruik. Nieuwe lichtprojecten worden gerealiseerd met beperkt lichtverbruik. De bestaande energieverslindende verlichting wordt vervangen door energiezuinige lichtprojecten. Dit levert energiewinst op. Ook de luchtvervuiling wordt beperkt door onder andere het gebruik van LED-verlichting. De lampen kunnen dichter bij de objecten worden geplaatst, die worden verlicht. Zo hoeft het licht niet tientallen meters te overbruggen.

Samenwerking tussen : gemeente Utrecht, hogeschool, universiteit en andere kennisinstellingen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen