Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Trammuseum onderdeel van het Mobiel Erfgoed Centrum

Looptijd: van 1 januari 2013 tot 4 mei 2015

Trammuseum Rotterdam Tot 2010 was het Tram Museum Rotterdam ondergebracht op de plek waar in 1904 de tramremise Delfshaven is gebouwd. Begin jaren ’80 heeft de RET de vestiging als remise afgestoten en besloot de gemeente Rotterdam de remise te slopen en meer woningen en winkels te bouwen. Dankzij de inzet van de Tramweg Stichting, afdeling Rotterdam, kon echter een deel van de remise gespaard blijven en kon in september 1986 een bescheiden trammuseum voor publiek worden geopend. Toch was niet te voorkomen dat ook het laatste deel van de remise een andere bestemming zou gaan krijgen en in november 2010 zijn zowel de historische voertuigen als de verzamelingen overgebracht naar de de remise Hillegersberg. Alle historische Rotterdamse trams zijn nu onder één dak samengebracht in het Trammuseum. In de periode april t/m oktober is op elke eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 uur en 17.00 uur het Trammuseum voor publiek geopend.  In de maanden mei en juni is de tentoonstelling ‘Trammend door de puin’ te zien naar aanleiding van het feit dat 75 jaar geleden de binnenstad van Rotterdam is gebombardeerd. Met ingang van het seizoen 2015 zal een bezoek aan het trammuseum niet meer gratis zijn. Door de toenemende onderhoudskosten aan de trams zijn we genoodzaakt om voortaan 2 euro entree te berekenen. Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis naar binnen en aan kinderen van 13 t/m 17 jaar en 65+ vragen we 1 euro entree. Komt u met de speciaal op de open dagen ingelegde historische tram naar het museum dan betaalt u de normale prijs van € 2,00 voor een dagkaart.  Locatie Het Trammuseum Rotterdam is gevestigd in de remise Hillegersberg aan de Kootsekade 19 in Rotterdam en uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Rotterdam Centraal neemt u tramlijn 4 (richting Molenlaan) of tramlijn 8 (richting Kleiweg). Stap uit bij halte Kootsekade. Komt u met de trein? Stap dan uit bij Rotterdam Noord. En wilt u met de bus komen? Buslijn 35 en 174 stoppen in de buurt. Kijk voor een reisadvies op www.ret.nl. MECHet Trammuseum is onderdeel van het project Mobiel Erfgoed Centrum. Het MEC heeft tot doel historische kennis te gebruiken voor nieuwe toepassingen en zo het mobiele erfgoed (trams, auto's en schepen) mobiel te houden. Het MEC is gevestigd op het binnenvaartschip De Geertruida in de Leuvenhaven. En op op vrijdag 8 mei te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur.  

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen