Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Transitie naar een biobased high-tech tuinbouw

Looptijd: van 16 december 2021 tot 31 december 2023


In de tuinbouwsector is men op zoek naar alternatieven voor het gebruik van met name turf. Turf of Veen is uniek omdat het veel water opneemt, goed vasthoudt en afstaat aan de plant. Het is structuurstabiel, maar wordt steeds schaarser.

Met compost, houtvezel en andere alternatieven kan een deel van het veen worden vervangen maar deze alternatieven hebben niet de eigenschappen voor optimale plantengroei en zijn gevoelig voor schimmels/bacteriën. Een ander alternatief; het gebruik van steenwol biedt voordelen in watermanagement en is vrij van micro-leven en voedingsmineralen, maar levert een afvalprobleem op. Met de ontwikkeling van dit product worden de voordelen van veen en steenwol gecombineerd in een organisch composteerbare materie die veilig en stuurbaar is voor een optimale plantengroei. Veen of steenwol, zijn niet meer nodig. De beoogde ontwikkeling omvat twee producten: een halffabricaat dat centraal wordt geproduceerd, en een eindproduct (zogenoemde Vezel) dat decentraal, wereldwijd kan worden geproduceerd. De machines om beide producten te maken worden met in dit project ontwikkeld.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen