Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

UNAS®

Looptijd: van 17 september 2013 tot 31 augustus 2015

UNAS®  UNAS® is een technologie die met een minimale hoeveelheid energie rioolwater kan zuiveren en de waterkwaliteit verbeteren. Binnen het UNAS®-concept wordt gebruik gemaakt van anammox bacteriën. Deze zorgen voor efficiënte stikstofverwijdering, zelfs bij een normale buitentemperatuur. De bacteriën vragen minder zuurstof om stikstof te verwijderen in vergelijking met de conventionele bacteriën in de huidige huishoudelijke waterzuivering . Zo kan er worden bespaard op de energie die nodig is om deze zuurstof via lucht in het afvalwater te brengen. Bij conventionele waterzuiveringen wordt ruwweg 70% van het energieverbruik veroorzaakt door deze beluchting, via het UNAS-concept kan de beluchting tot 40% terug gedrongen worden.       Resultaat De UNAS®-technologie maakt het mogelijk dat een tweetrapsinstallatie zoals aanwezig in Nieuwveer straks omgebouwd kan worden tot een energie-neutrale of zelfs energie-leverende waterzuivering, de zogenoemde energiefabriek. Bij een retro-fit van de installatie met het UNAS-concept kan ook leiden tot een aanzienlijk compactere installatie. Op basis van de proefresultaten bekijken Colsen en SieTec (www.sietec.nl) of deze technologie in de toekomst op grotere schaal toegepast kan worden bij afvalwaterzuivering.   Het project is te bezichtigen bij Waterschap Brabantse Delta aan de Biezenstraat 7 te Breda.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen