Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Upgrading havenbekkens Lage Weide

Looptijd: van 15 september 2010 tot 31 december 2012
Lage Weide

Havens langs Amsterdam-Rijnkanaal tellen weer volledig mee

Ten westen van het Amsterdam-Rijkanaal liggen in Utrecht de havens Lage Weide. Dit havengebied heeft na de herontwikkeling ervan een tweede leven gekregen. De havens werden begin jaren zestig aangelegd met onderwatertaluds. Alleen in het midden was er een vaargeul met voldoende vaardiepte. Wilde een aanliggend bedrijf gebruik maken van de mogelijkheden van de haven, dan moest er een uitbouw of steiger worden gebouwd vanwege de belemmerende werking van de taluds in het water. Terwijl het Amsterdam-Rijnkanaal, als toegang tot dit havengebied, destijds wel werd verdiept voor grotere schepen, bleven de havens Lage Weide daarbij achter.

Aan de achtergestelde positie van dit havengebied kwam een eind met de herinrichting van de havenbekkens. Begonnen werd met het verbeteren van de havenmonding. Kansen voor West droeg vervolgens bij aan het uitdiepen van de havens en aan het aanbrengen van damwanden en nieuwe beschoeiing. Deze verbeteringen aan de infrastructuur over het water hebben dit havengebied een economische impuls gegeven, omdat de havens nu ook voor de grotere schepen van het Amsterdam-Rijnkanaal bereikbaar zijn geworden. Met als belangrijk gevolg, dat door de grotere bedrijvigheid in dit havengebied de overvolle wegen rondom knooppunt Utrecht worden ontlast. Behalve het lokale belang is met deze upgrading van de havens Lage Weide ook de regionale positie in het interregionale goederenverkeer over water sterk verbeterd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen