Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Urika Blaasmonitor Nano Proof of Concept

Looptijd: van 1 juli 2015 tot 30 juni 2016
Plattegrond van de locatie van het project


"Urine incontinentie is een veel voorkomend probleem; 5-10 % van de kinderen op de basisschool heeft er mee te maken, net zoals een meerderheid van de inwoners van verpleegtehuizen, veel gehandicapten en patiënten met een dwarslaesie. Voor deze grote en gevarieerde populatie ontwikkelt NovioScan de Urika Bladder Monitor (UBM), 

Een innovatieve sensor die continue de vulling van de blaas meet en de gebruiker (of verzorger) op het gewenste moment waarschuwt zodat tijdig actie kan worden ondernomen. Hierdoor wordt ongewenst urineverlies voorkomen, verbetert  de levenskwaliteit en worden kosten (incontinentiemateriaal, arbeid) verminderd.  Tevens kan bij post-operatieve patiënten een urine-retentie worden voorkomen.

Bij de ontwikkeling van de UBM zijn drie academische instituten betrokken: UTwente, UMC Radboud, UMC Utrecht. Doel van het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd is het ontwikkelen van een ultrasound-on-chip, waarmee de Nano versie van de UBM zo klein, energiezuinig en goedkoop kan worden dat deze bij uitstek geschikt is voor de consumentenmarkt.

Het eerste product dat nu door NovioScan wordt ontwikkeld, de Urika Blaasmonitor Mini, werkt met een bestaand ultrasound trilelement (transducer) ter grootte van een vingerkootje.  Het streven is om met de ultrasound-on-a-chip en de miniaturisatie van de elektronica een UBM Nano te maken te maken die met een pleister op het lichaam gedragen kan worden.  Deze UBM Nano is niet alleen geschikt voor de zorgsector maar vooral ook voor consumenten, denk aan zindelijkheidstraining van kinderen en ondersteuning van ouderen met een verminderde controle."           

 

 

 

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen