Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ontwikkeling krabbengoot en afzetmarkt voor wolhandkrab en rivierkreeft.

Looptijd: van 1 januari 2011 tot 31 december 2013
Plattegrond van de locatie van het project

Door binnenvisser en vishandelaar Teun Barelds is een prototype krabbengoot ontwikkeld. Met het project is de goot doorontwikkeld en is gekeken of het op de markt is af te zetten. Daarnaast is er een korte verkenning van de afzetmogelijkheden van exotische rivierkreeften uitgevoerd.

Conclusie
Het bleek lastig om geschikte testlocaties te vinden voor het plaatsen van de goot. Ook de vangst in de goot viel tegen. Mogelijk komt dit omdat het moeilijk was om de watergang hermetisch af te sluiten. Kreeften en krabben konden toch nog over de goot heen lopen of er weer uit kruipen. Er zijn nog verbeteringen mogelijk aan de goot om de vangst te vergroten.

Voor wolhandkrabben lijkt op termijn een goede  markt te zijn. De markt kan vergroot worden door de bekendheid van de Nederlandse bedrijven te vergroten. De markt kan nog verder uitgebreid worden naar China als de krabben meer dan 150 gram wegen. Hiervoor zal naar de haalbaarheid van kweek- en doorkweek gekeken moeten worden.

De markt voor kreeften is beperkt omdat Amerikaanse rivierkreeften in veel landen voorkomen en deze daar (ook) een plaag zijn. Bovendien worden vanuit China goedkoop kant- en klare kreeftenstaarten aangeboden voor een zeer concurrerende prijs. Bij een verdere verspreiding en toename van kreeften zou een grotere en meer gegarandeerde aanvoer mogelijk worden. Evenals het creëren van een afzetmarkt en verwerkingsfaciliteiten.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen