Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Valorisatie Hightech Sector Composieten N-H

Looptijd: van 1 april 2015 tot 30 november 2019
fishflow

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor de krachtsdoorleiding en de matrix (vaak kunststoffen) houden de vezels samen en zorgen voor het overbrengen van schuifspanningen. Bekendste vezels zijn glas, aramide (twaron en kevlar) en koolstofvezel (carbon). Momenteel kijkt men ook naar het gebruik van natuurlijke vezels zoals vlas. Met een composiet kunnen producten gemaakt worden die lichter en sterker zijn, dan wanneer ze gemaakt worden van traditionele materialen. Of ze maken een andere vorm mogelijk. Daarom zijn  bijvoorbeeld de lucht- en de scheepstvaart zo geïnteresseerd.   Daarnaast zijn de nieuwe grondstoffen slijtvaster en beter te hergebruiken. Daardoor zijn ze minder belastend voor het milieu.  

In Noord-Holland hebben 12 bedrijven en 6 kennisinstellingen de handen ineen geslagen. Ze koppelen hun R&D infrastructuren aan elkaar. Zo kunnen bedrijven beter inspelen op de wensen van de klant, terwijl tegelijkertijd de kennis over composieten zich uitbreid.  De verwachting is dat dit duurzame werkgelegenheid, duurzame innovatiekracht en duurzame economische groei oplevert. 

 

 

.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen